[O1] Zbieżność i niskie zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomi98
    Rider
    • 2004
    • 564

hej.
    Potrzebuje namiary na sprawdzonego parkieciarza (Grodzisk Maz i okolice)
  • _tm_
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2333
    • Superb III (3V3)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jako, że zaczynają się jakieś drobne problemy z zawieszeniem w mojej O1 (ściąga w jedną stronę i czuć lekkie bicie na kierownicy) to stwierdziłem, że w pierwszej kolejności wybiorę się na ustawienie zbieżności, a potem niech DGW wymienia co trzeba . Myślałem, że ustawienie zbieżności to będzie bułka z masłem. Pojechałem do pierwszego z brzegu serwisu i jak wjeżdzałem na stanowisko to mnie pracownik warsztatu zastopował i powiedział, że nie da rady ustawić mi zbieżności bo mam za niski samochód :shock:. Stwierdziłem, że ok, jadę gdzie indziej. Pojechałem do drugiego warsztatu i mówię, że w poprzednim nie chcieli mi zrobić zbieżności, bo mam niższy niż seria samochód i czy oni też widzą problem. Gość nie widząc jeszcze samochodu stwierdził, że nie będzie problemu, ale jak wyszedł i zorientował się, że zawieszenie zdecydowanie jest niższe niż w serii to też powiedział, że nie da rady. Do trzech razy sztuka. Pojechałem do kolejnego, a tam gość pyta się mnie co to za koła ? Mówię, że 17". No to okazało się, że Ci dla odmiany nie mają takiego ustrojstwa co się na koło zakłada, które by pasowało do 17-calowych felg (przymierzył i pokazał mi, że na maksymalnym rozstawie faktycznie trochę brakuje). W końcu trafiłem do małego warsztatu jakieś 50 metrów od mojego osiedla i tam nie robili problemów z wysokością zawieszenie. Za to jak popatrzyłem jak oni tą zbieżność ustawiają i jakich przyrządów używają to doszedłem do wniosku, że lepiej było w ogóle nic nie robić. Nie mówiąc o tym, że tak mi ustawili kierownicę, że podczas jazdy na wprost była całkiem konkretnie przekrzywiona. Nie pojechałem do nich z reklamacją, bo nie chcę już, żeby się do mojego samochodu dotykali. Przestawiłem kierownicę sam o jeden ząbek i teraz jest przekrzywiona w drugą stronę, ale sporo mniej.
    No i teraz pytanie - gdzie pojechać na ustawienie zbieżności (im bliżej Ursusa tym lepiej), żeby zrobili to dokładnie i profesjonalnie. I żeby nie narzekali na wysokość zawieszenia ani rozmiar felg :twisted:.

P.S. Moje zawieszenie to Koni Sport, czyli tylko trochę niższe niż w RS-ie.
    S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
    Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
    -------------------------------------------------------------------------
    O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
    O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
    O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• guzolot
      Rider
      • 2010
      • 473

Może na stacji diagnostycznej forda na Popularnej?
      Mają świetny sprzęt, tylko czy w Skodzie ustawią... warto zapytać.

Pozdrawiam
      Andrzej
      Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
      ---

A to moja skodzinka:
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez _tm_
        No i teraz pytanie - gdzie pojechać na ustawienie zbieżności (im bliżej Ursusa tym lepiej), żeby zrobili to dokładnie i profesjonalnie. I żeby nie narzekali na wysokość zawieszenia ani rozmiar felg .
        no niestety jest to najdalej Ursusa, ale na Modlińską na przeciwko Wimaru...
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez szkoda
          Zamieszczone przez _tm_
          No i teraz pytanie - gdzie pojechać na ustawienie zbieżności (im bliżej Ursusa tym lepiej), żeby zrobili to dokładnie i profesjonalnie. I żeby nie narzekali na wysokość zawieszenia ani rozmiar felg .
          Ten namiar podał mi też DGW. Jak nie będzie nic bliżej to trzeba będzie tam pojechać.
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez _tm_
            Zamieszczone przez szkoda
            Zamieszczone przez _tm_
            Ten namiar podał mi też DGW. Jak nie będzie nic bliżej to trzeba będzie tam pojechać.
            dokladnie, ten sam.
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• Sev
              L&K
              • 2007
              • 1295

_tm_, sorry ale ci co twierdzili że za niskie zawieszenie i za duże felgi to dupy nie fachowcy. Chyba że problemem związanym z wysokością był sam wjazd na kanał lub podnośnik. 17" felga kolosem nie jest i współczesne przyrządy spokojnie można zamontować na felgi, uniwersalne zaciski w przyrządach GTO są w zakresie średnic od 12" do 20".
              Obniżone zawieszenie i problem z samą regulacją to jakaś abstrakcja już...
              To tak jakby założyć but na koturnie i nie móc zawiązać sznurowadła
              Zbieżność przecież to najbardziej banalny i prosty w regulacji parametr geometrii zawieszenia.

... aż mi się wierzyć nie chce :shock:
              6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
              Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

Pracuję...